ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

Ακρόαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου EU) πάνω στην αφαίρεση και συγκομιδή οργάνων από ζωντανούς ανθρώπους στην Κίνα





Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αφορούν τις πηγές μεταμόσχευσης οργάνων στην Κίνα προκαλούν αυξανόμενη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.

Στις 6 Δεκεμβρίου 2012, πραγματοποιήθηκε ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Κίνα.
Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επίσημοι, εκπρόσωποι μη-κυβερνητικών οργανισμών, ακαδημαϊκοί και εμπειρογνώμονες συζήτησαν για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πίσω από τις αφαιρέσεις και τις μεταμοσχεύσεις οργάνων στην Κίνα.


Άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα έκαναν έκκληση στη διεθνή κοινότητα να λάβει μια πιο σκληρή στάση.

Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, η πηγή των οργάνων για μεταμόσχευση είναι συνήθως από προσωπική δωρεά.

Υπό την επίδραση των παραδοσιακών τους κινεζικών αντιλήψεων, λίγοι είναι πρόθυμοι να δωρίσουν όργανα.
Ωστόσο, στην Κίνα, ο ανακοινωθέν αριθμός των περιπτώσεων μεταμόσχευσης οργάνων είναι εξαιρετικά υψηλός.


[George Cunningham, Αναπληρωτής Προϊστάμενος του τμήματος Κίνας, EEAS]: Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί ιδιαίτερα για την μυστικότητα που περιβάλλει τόσο την θανατική ποινή όσο και τα στατιστικά στοιχεία μεταμόσχευσης οργάνων.


Αυτό καθιστά αδύνατο το να αποκτηθεί μια ακριβής εικόνα των πηγών των μεταμοσχευθέντων οργάνων. Επίσης, καθιστά αδύνατο το να ασχοληθεί κάποιος με τις καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες πολλά όργανα συγκομίζονται από φυλακισμένους. Ειδικότερα, από κρατουμένους σε στρατόπεδα επανεκπαίδευσης μέσω καταναγκαστικής εργασίας.»


Αντιμετωπίζοντας τον σκεπτικισμό από το εξωτερικό, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) αρνήθηκε αρχικά να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Αργότερα, υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας, παραδέχτηκε ότι τα περισσότερα από αυτά τα όργανα προέρχονται από θανατοποινίτες. Ωστόσο η απάντηση δεν είναι ικανοποιητική.


[Corinna-Barbara Francis, Ερευνήτρια, Διεθνής Αμνηστία]: «Πρώτον, ακόμη και αν έχουν ληφθεί από εκτελεσθέντες κρατούμενους, αυτό είναι ανήθικο ...
Δεν πιστεύουμε ότι οι κρατούμενοι οι καταδικασμένοι σε θάνατο στην Κίνα έχουν οποιαδήποτε δυνατότητα να επιλέγουν ελεύθερα να δωρίσουν τα όργανά τους.»


Ωστόσο, αυξανόμενες ποσότητες στοιχείων δείχνουν ότι οι πηγές των οργάνων δεν είναι μόνο από θανατοποινίτες, αλλά και λόγω αφαίρεσης οργάνων από ζωντανούς ανθρώπους.


[Corinna-Barbara Francis, Ερευνήτρια, Διεθνής Αμνηστία]: «Υπάρχουν πολλές ομάδες από όπου αυτά τα όργανα μπορούν να ληφθούν. Το Φάλουν Γκονγκ είναι μια από τις κύριες ομάδες. Υπάρχουν πολλά πράγματα που παρέχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι αυτό πιθανότατα έχει συμβεί και μπορεί ακόμα να συμβαίνει.»


Ο Ντέιβιντ Μάτας, υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης το 2010 Δικηγόρος του Καναδά και ο Ντέιβιντ Κίλγκουρ, πρώην Καναδός υπουργός για ζητήματα Ασίας-Ειρηνικού έκαναν μια ανεξάρτητη έρευνα.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι συγκομιδή οργάνων από ζωντανούς ασκουμένους του Φάλουν Γκονγκ πραγματικά υπάρχει και χιλιάδες από αυτούς είχαν δολοφονηθεί.

Μάτας: «Το Φάλουν Γκονγκ είναι μακράν το νούμερο ένα θύμα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.

Δεοντολογικά, στα μεγαλύτερα θύματα πρέπει να δώσουμε τη μεγαλύτερη προσοχή και την υψηλότερη προτεραιότητα.»

Ο κ. David Κίλγκουρ αναφέρθηκε στην συστηματική αφαίρεση οργάνων από ζωντανούς ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ από το ΚΚΚ σε μια ακρόαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα το Δεκέμβριο του 2009.


[Edward McMillan-Scott, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου]: «Είναι τόσο φρικιαστικό αυτό το ζήτημα που πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να μην το πιστέψουν. Επιμένω ότι θα έπρεπε να το κάνουν, και είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την πεποίθηση ότι αυτή είναι μια πρακτική γενοκτονίας, και λαμβάνει χώρα ακριβώς τώρα στην Κίνα.»


Τον Μάιο του 2010, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα σχέδιο δράσης.

Ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει την ζωντανή αφαίρεση και συγκομιδή οργάνων από τους ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ και άλλες συναφείς περιπτώσεις.
Στη συνέχεια, να υποβάλλει την έκθεσή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Περισσότερο από δύο χρόνια έχουν περάσει αλλά η έκθεση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.


[George Cunningham, Αναπληρωτής Προϊστάμενος του τμήματος Κίνας, EEAS]: «Η ΕΕ έχει κάνει ήδη αναφερθεί σε αυτό το σημείο (για τη μεταμόσχευση οργάνων) στο παρελθόν στον διάλογο ΕΕ-Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.»

Το τμήμα Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ είπε ότι η πρακτική τους είναι να πει στο ΚΚΚ ότι με επίκεντρο το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα φέρει σταθερότητα και πρόοδο στην Κίνα.

Αλλά τέτοιες πρωτοβουλίες, προφανώς δεν μπορούν να αφήσουν τα μέλη του ΕΚ ικανοποιημένα.

[Thijs Berman, Ολλανδός ευρωβουλευτής]: «Αν ακούσετε το EEAS να μιλά τώρα, πιστεύετε πραγματικά ότι η προσέγγιση αυτή είναι κατάλληλη και θα φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα που θα θέλατε να δείτε; Ελπίζουμε να δούμε αποτελεσματικά μέτρα κατά των βασανιστηρίων, της αυθαίρετης κράτησης και της παράνομης διακίνησης οργάνων.»


Δημοκρατικοί στην Κίνα αναμένουν τη διεθνή κοινότητα να ενωθεί και να πάρει μια πιο δυναμική στάση.

Ο κινέζος ηγέτης του συνταγματικού και δημοκρατικού κινήματος, Δρ Yang Jianli λέει: «Το πιο σημαντικό ζήτημα είναι να σπάσει ο μύθος ότι η διεθνής κοινότητα θα τιμωρηθεί από το κινεζικό καθεστώς, αν είναι σκληρή σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αυτό το ρητό δεν ευσταθεί. Έτσι, το πρώτο είναι να σπάσει αυτός ο μύθος και να αφαιρέσετε τον φόβο.
Όταν διαπραγματεύεστε με την κινεζική κυβέρνηση, δείξτε μια πολύ σκληρή και αποφασιστικά στάση στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.»


Η Διεθνής Αμνηστία, επίσης, το βλέπει αυτό ως έναν πραγματικά αποτελεσματικό τρόπο.





 

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ Newsletter